Iets met naaldjes enzo?

Van de drie pijlers van de traditionele Chinese geneeskunde(TCG) is Acupunctuur, hier in het Westen, veruit de meest bekende en toegepaste behandeltechniek

Door het gericht inbrengen en manipuleren van zeer dunne (0.22-0.35mm) steriele wegwerpnaalden, zal de verstoorde harmonie hersteld worden en zullen klachten afnemen of verdwijnen.

_VD23409

Meridianen, organen en acupunctuurpunten

In de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) is de vrije circulatie van Qi, Xue en JinYe (respectievelijk; vitale energie, bloed en lichaamsvloeistoffen), de basis van een goede gezondheid. De Qi en Xue circuleren door 59 meridianen waarvan 12 hoofdmeridianen, elk verbonden met een van onze 6 orgaansystemen. Deze orgaansystemen bestaan ieder weer uit 2 hoofdorganen, een Yin en een Yang-orgaan. Op de meridianen liggen exact beschreven acupunctuurpunten waarin de therapeut naaldjes zet en waarmee organen en meridianen kunnen worden beïnvloed. Afwijkend op deze acupunctuurpunten zijn de zogenaamde Ah-Shi punten, (kortgezegd; pijnpunten) welke door palpatie worden gelokaliseerd.

Verstoorde harmonie herstellen

Bij een klacht, ziekte of aandoening is de harmonie in het systeem van meridianen en organen verstoord: Yin en Yang zijn niet voldoende in harmonie. Aan de hand van een vooraf gestelde diagnose, worden er op een combinatie van nauwkeurige gekozen acupunctuurpunten naaldjes ingebracht en gemanipuleerd om zo de stroming van Qi en Xue te beïnvloeden en stagnaties op te heffen. Hiermee wordt het lichaam weer sterker en in staat gesteld het zelfherstellend vermogen op te pakken.

_VD13969 (Middel)
_VD13894 (Middel)

Wat mag en kan je voelen van de naaldjes?

Het inbrengen van de naaldjes gebeurt zeer snel en is over het algemeen pijnloos. Nadat de naald is ingebracht kan je een elektrisch schokje voelen, dit effect noemen we Deqi ofwel het verkrijgen van Qi(vitale energie) en het betekent simpelweg dat de naald juist is geplaatst. Als de naald nu wordt gemanipuleerd kun je op verschillende manieren de stroming van je Qi waarnemen. Soms voelt dit zwaar, prikkelend of tintelend en soms wordt het warm over het verloop van de meridiaan. De mate waarin deze sensaties worden ervaren is afhankelijk van ieders constitutie en verschilt dus van persoon tot persoon.

De holistische visie

In de TCG wordt de cliënt als geheel bekeken, dus ook jouw klacht in overeenstemming met jouw lichaam, je mentale situatie, je leefomgeving en je leef- eet-slaap- en werkpatronen. Door samen te praten over de onderliggende oorzaken van je klacht, ontstaat er een bewustwording. Hiermee ga je zelf aan de slag om jouw genezingsproces te versnellen en te versterken, evenals het voorkomen van terugval of herhaling. Voorbeelden van factoren waar je zelf vaak veel invloed op hebt zijn je leefsituatie, leefstijl en voedingspatroon.

_VD13848 (Middel)